Top Zomer

Zo rond een uur of 23:00 ’s avonds, zit ik op de bank nog even te scrollen door de NOS app.

Als hoofdartikel staat er een kop, die mij gelijk in het oog springt: “Zomer voelde als slechte zomer, maar was heel gemiddeld”.

Zelf weet ik niet onder welke steen deze journalist heeft gelegen. Maar zoals te lezen was bij de NOS (waar zij/hij notabene voor werkt) was het allesbehalve een gemiddelde zomer.

Ja, okay, het weer was wellicht aan de “gemiddelde” kant. Maar voor zover ik weet, is de gehele evenementen branche ingestort, zitten we nog steeds met dat rot virus, en is er een land ergens in het midden van de aardbol volledig ingestort.

Want dat is hoe onze wereld er op dit moment uitziet. Het lijkt een en al ellende en miserie. De wereld staat in de fik, letterlijk overigens, want op de koudste plekken op aarde hoeden nu bosbranden, en we doen dat, waar wij als mensen zo goed in zijn: ruzie maken.

Laten we het eens even hebben over de situatie in Afghanistan. Want als je denkt dat de vrouwen het in Nederland al niet best hebben, met de te lage salarissen en de hoge misbruik cijfers, dan moet je voor de grap eens kijken naar wat er gebeurt, als een groep als de taliban je land over neemt.

De dames daar zouden willen dat ze een laag salaris kregen. In plaats daarvan worden ze uitgehuwelijkt, verkracht, vermoord, gestenigd, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Over verkrachten gesproken, ons demissionair kabinet heeft niet helemaal begrepen hoe belangrijk kunst en cultuur, juist in tijden als deze, is.

Festivals worden zonder pardon de dag voor aanvang gecanceld, concerten gaan niet door, en als je een grote groep mensen bij elkaar wilt hebben kan dat alleen als je in snelle auto’s rijdt, en een bril ophebt die je kleine herseninhoud moet verbergen.

Als je door zo’n bril kijkt, zie je de wereld gelijk heel anders. Want daar waar elke normaal denkend mens zou begrijpen dat huizen zijn om in te wonen, ziet onze Prins, door die grote brillen glazen, alleen maar Eurotekens.

Ach, ik mopper weer te veel. Gelukkig zie ook nog goed nieuws op de voorpagina van de NOS voorbijkomen: Cristiano Ronaldo gaat naar Manchester United, wat een top zomer.