Statushouder

Vol verbazing lees ik mijn net twee minuten geleden binnengekomen mail:

Al jarenlang heeft Casade de taak om mensen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning (zgn. statushouders) te huisvesten. De door u opgezegde huurwoning zal hiervoor ingezet worden.

Graag horen wij z.s.m. van u of wij uw 06-nummers mogen doorgeven aan onze contactpersoon.”

Graag horen we dat wat…? Ik verbaas me over de mail en heb het idee dat ik het niet goed gelezen heb. Dit gebeurt me wel vaker (dad je dan ieds leezd wad er ijchenleik niet staad), maar dit keer staat het er echt.

Even wat context: Casade is mijn sociale huurbaas en die geven mijn telefoonnummer aan de volgende bewoner i.v.m. bezichtigingen. Hiervoor is al een aantal weken geleden, door mij, toestemming gegeven.

Waar ik me over verbaas is dat ze het schijnbaar nodig achten mij te informeren dat in het huis waar ik straks niet meer woon, een “statushouder” komt wonen. Fuck wat haat ik die term, het ontmenselijkt iemand die zich waarschijnlijk toch al minder mens voelt. Ik heb maar een statushouder en dat is mijn rechterhand als ik voor het urinoir sta.

Maar WAAROM vragen ze weer toestemming om mijn telefoonnummer te delen? Zijn ze bang dat ik zeg: “nee zo’n (vul hier een racistische term in) hoef ik niet te spreken, viva la BBB”.

Onder andere een mail als deze, vanuit een grote organisatie als Casade, zorgt voor de verdeling die er in dit land heerst.

De steeds groter groeiende rechtse stem. De blokkeringen van tractoren op de snelweg. De overwinning van de BBB. Dat we nog steeds een monarchie hebben.

Misschien moeten we met mensen die hier naartoe komen, omgaan alsof het mensen zijn. I know, I know, een radicaal idee, maar laten we het eens proberen.

Een knikje als we ze op straat tegenkomen. Aan de buurvrouw met de hoofddoek vragen wat ze het allerleukste programma op tv vindt. Mijn telefoonnummer doorgeven via de woningbouw omdat ik er al toestemming voor heb gegeven.

Of stuur ze een mailtje, waarin je ze bedankt voor het netjes achterlaten van jouw nieuwe woning. Worden we allemaal een klein stukje beter van.