Na Regen Komt Geen Zonneschijn

Terwijl ik naar buiten kijk probeer ik een onderwerp te verzinnen voor deze column. Ik vind het lastig. Het nieuws is redelijk hetzelfde omdat er niet zo heel veel verandert, weer over die oorlogen schrijven zoek ik ook niet en politiek gezien weet ik ook niet meer zo goed wat er nu van te denken.

Terwijl ik door de grote ramen van de schuifpui naar buiten kijk, begint het weer te regen. Een hevige, korte stortbui. ‘Alweer regen…?’ vraagt Ikho, ‘sinds ik hier ben kan ik de zonnige dagen op 1 hand tellen.’

Waar ik normaal zou zeggen dat deze opmerking een overdrijving is, durf ik nu best te stellen dat ze gelijk heeft. Begin februari kwam ze aan, en de hemel heeft onophoudelijk gehuild. Alsof ze in Zuid Afrika een dochter kwijt zijn.

Nee flauwekul. We kunnen het weer hier in Nederland niet op Ikho afschuiven, dat zou niet eerlijk zijn.

Wat ik wel op het weer kan afschuiven is mijn stemming. Nu ben ik sowieso wat vatbaarder voor neerslachtigheid. Depressie. Mopperen. Maar als een echte Nederlander ga ik nu ook zeiken op het weer.

“Want verdomme wat is het een kut weer.”

En dan? Want nu die mopperzin eruit is, houdt het niet ineens op met regenen. In tegendeel, zodra ik begon te vloeken leek het wel alsof de wolken dachten: ‘naait ‘m hier heb je nog ff wat extra liters.’

Wat ik het alle moeilijkste vind is iets doen. Een activiteit plannen. Ik wil het huis uit en Ikho het land laten zien, maar veel binnen activiteiten die niets te maken hebben met gezelschap spelletjes voor volwassenen ken ik niet.

Zekers, er zijn musea. We hebben allebei een museumkaart en daar ook al regelmatig gebruik van gemaakt. Alleen op een gegeven moment wil je iets anders.

Ik besef me nu pas hoe weinig ik hiervoor ook buiten kwam. Hoe weinig ik eigenlijk weet over mijn eigen land, en wat ik hier allemaal kan doen. De vragen die Ikho stelt zorgen ervoor dat ik antwoorden moet gaan vinden waar ik nog nooit bij heb stilgestaan. Dit zorgt ervoor dat ik mijn eigen omgeving door een hele andere bril ga bekijken. Moet bekijken, want met dit weer ga je niet voor de lol de Loonse en Drunense Duinen in.

Om door die bril te kijken moet ik er voorlopig wel even ruitenwissers op zetten. Want het regent hier nog steeds.