Voetbal 2

Soms vraag ik me af of de complottheorie mensen misschien toch wel eens gelijk kunnen hebben. Ik bedoel, van alles wat ze zeggen kan het toch bijna niet dat er niets waar is?

Nu denk ik zelf dat de maanlanding echt was, de aarde rond is en Covid-19 niet is uitgevonden door Bill Gates.

Maar, laatst hoorde ik iemand zeggen dat voetbal een manier is om mensen dom te houden. Dat dit al begon tijdens de Romeinse tijd met de gladiatorengevechten in het Colosseum. Het was een manier van de keizer om het volk tevreden te houden.

In eerste instantie dacht ik hier niet zo veel van. “Ja ja, tuurlijk, het is gewoon een sport joh, maak je niet zo druk. Dan kijk je toch niet.”
Maar als ik dan zo de NOS site erbij pak, om onderzoek te doen voor dit stukje tekst dat jij nu aan het lezen bent, dan valt het me toch op: om de twee á drie artikels is er wel iets over voetbal.

Dat er een persconferentie is met Ronald Koeman, wie Oranje op het WK treft, dat NEC een speler heeft overgenomen van Yokohama FC, dat Jong Oranje spits Emegha geen ‘troep’ meer eet en topscorer is bij Strasbourg, Hartman mist het duel tegen Schotland maar is misschien wel inzetbaar tegen Duitsland, dat een Belgische club een speler ontslagen heeft omdat hij het shirt van een concurrent droeg, dat Robinho 9 jaar de cel in moet vanwege een groepsverkrachting en dat Israël met het nationale team in Hongarije speelt, in plaats van in Israël, omdat ze zelf ook wel doorhebben dat ze verkeerd bezig zijn en daardoor niet in het eigen land veilig kunnen voetballen.

De kans is groot dat als jij op de NOS pagina kijkt je dezelfde artikels ziet. En dat je er eigenlijk niet zo bij stilstaat, maar dat dit allemaal voorpagina nieuws op 21 maart 2024.

We hebben het niet over hoe erg groepsverkrachtingen zijn en wat we er tegen kunnen doen, maar we schrijven dat Robinho het “toch moet uitzitten in de gevangenis”, en dan boven het artikel een foto van hem in zijn CAM shirt. Geen Robinho in een rechtszaal foto, maar een Robinho als voetballer foto. Geen artikel over hoe fucking naar (groeps)verkrachting is, maar over een kut voetballer die de gevangenis in moet.

Geen artikel over hoe Israël mensenrechten aan het schenden is, ziekenhuizen binnenvalt, kolonisten zijn, Apartheid nieuw leven inblaast en al meer dan der-tien-duizend KINDEREN HEEFT VERMOORD!

Maar wel een artikel met een foto waar Netanyahu naast Orbán lachend staat te zwaaien, blij dat Hongarije Israël wil ontvangen voor een potje voetbal. Alsof dat het enige is dat telt.

En wat doen wij? We staan erbij en kijken ernaar. Vinden dit alles normaal en noemen complottheorieën een eng gedachtengoed. Maar Netanyahu zwaaiend en lachend is prima, zolang we maar naar voetbal kunnen kijken. Dat is toch het mooiste wat er is.