Hector

1176 B.C. – Athene

Op z’n nieuwe sandalen en in de vers gestoomde toga loopt Hector naar het badhuis. Een warme, vochtige plek vol met naakte mannen, gespierde torso’s, lange vochtige baarden en dikke vleeslullen. Hector gaat niet alleen maar naar het badhuis om schoon te worden. Nee, Hector wordt er liever vies dan schoon gemaakt.

Biseksualiteit was in de tijd van de Grieken erg normaal. Mannen die het met mannen deden, met vrouwen. Met alles eigenlijk (dat “alles” is veel omvattend en wellicht niet altijd heel handig geweest).

Wat vaststaat is, dat seksualiteit veel minder een issue was.

Tegenwoordig ligt dat anders. Gevoeliger. Mensen doen vaak op basis van karakter of uiterlijk aannames. Zo gaan de meeste mensen er vanuit dat ik een witte, monogame heteroman ben. Ik ben wit. En voorlopig identificeer ik mezelf ook als man. Maar ik ben niet hetero. Nooit geweest. Maar je kan alleen maar een grote, brede ondergetatoeëerde man zijn als je hetero bent.

Deze week was het Coming Out Day. Waar ik uit moest komen vond ik altijd wel lastig, want een kast is niet een plek waar ik me persoonlijk opgesloten in heb gevoeld. Het is voor mij ook nooit een issue geweest, totdat ik het tegen andere mensen begon te vertellen. “Ow nou… dat had ik nou nooit van jou verwacht…”.

Ik vind het niet lastig om erover te praten, maar wel lastig om het van mezelf te accepteren. Accepteren wie ik ben. Wat mijn normen en waarden zijn. Wat mijn dromen zijn. Accepteren dat ik niet in een dorp wil wonen. Dat ik niet wil trouwen. Dat ik geen kinderen wil. Accepteren dat ik geen spijt ga krijgen van mijn tatoeages. Dat ik een kunstenaar ben. Dat ik me harstikke verliefd voel. Twee keer zo sterk dan normaal. Accepteren dat ik geen six-pack hoef. Dat mijn lichaam is wat het is.

Gelukkig kan ik tegenwoordig voor het slapen, de door de Europese Unie verplichte sponsor tekst uitspreken: “deze dag vol zelfacceptatie werd mede mogelijk gemaakt door al mijn oude en nieuwe mooie, lieve, prachtige vriendjes en vriendinnetjes.”

Om dan in slaap te vallen, en te dromen over Hector in het badhuis.