Free Palestina

In mijn dorp opent in een week of 2 een opvangcentrum voor vluchtelingen. En als er Palestijnen tussen zitten, hebben die voorlopig nog geen recht op een verblijfsvergunning en gaan ze van het ene, naar het andere onzekere.

Logisch, want als het Mark en zijn vriendjes ligt, bestaat Palestina helemaal niet. En wat niet bestaat, kan niet worden erkend, en kunnen er ook geen oorlogsmisdaden op worden gepleegd.

Vraag ik me af: “wat onderscheidt de ene immigrant van de andere?” Zo meen ik me te herinneren dat we Oekraïners wel hielpen, omdat ze “zoveel op ons lijken”.

Wat is lijken? Naast dat het iets is wat mensen uit Palestina meer hebben gezien dan ik, vind ik “lijken” altijd zo’n gek iets. Waarom moet iemand op ons lijken, voordat we er hulp of liefde aan geven?

Zoals sommige van jullie misschien weten is mijn levenspartner Zuid Afrikaans. Een prachtige zwarte Xhosa vrouw. Qua uiterlijk hadden we niet heel veel meer kunnen verschillen van elkaar.

Zij is zwart, ik ben wit. Zij heeft dreadlocks, ik heb een soort slap kraaiennest op mijn hoofd. Zij is een vrouw, ik ben een man.

Maar van binnen zijn we bijna identiek. We houden van dezelfde dingen. Zijn activistisch. Gaan graag de natuur in, sluiten de dag af met een fijne film of een goed boek en zijn uiteindelijk het allerliefste met elkaar.

Onze relatie zou 30 jaar geleden niet hebben gekund. Illegaal geweest zijn zelfs. Door het Apartheid regime dat Zuid Afrika tot op het bot verdeelde en kapot maakte, zou onze liefde niet tot bloei hebben kunnen komen.
En mochten we een kind hebben zou dit niet worden erkend door de staat.

Maar nu is het 2023 en is dat allemaal veel beter.

Nou niet dus. Zowel in Zuid Afrika als in Nederland zijn er mensen die ons smerig aankijken, of waar ik zelfs geen contact meer mee heb omdat ik met een persoon van (een andere) “kleur” een relatie heb.

Omdat ze niet op hen lijkt.

Mij lijkt het, dat we moeten kijken naar iemand haar gedrag. Naar of het een goed persoon is. Wat het nodig heeft.

Hier liggen de lijken niet op straat. Geen bommen op ons dak (nog niet) en geen Netanyahu die een staakt het vuren weigert, omdat hij graag aan Hitler wil laten zien hoe het wel moet.

Ik ga naar het opvangcentrum. Als vrijwilliger of gewoon om te kletsen. Want gelijke behandeling, daarvoor ga ik over lijken.

FREE PALESTINA!