Alcohol 1

Toen ik vorige week, tijdens mijn school uitje naar een klein dorpje in Limburg, mezelf opeens op het dak van onze accommodatie vond wist ik het zeker: ik moet stoppen met alcohol.

Ik worstel al veel langer met mijn alcohol gebruik. Afhankelijk ben ik niet van de sterke drank, maar een gezonde relatie kan je het ook niet noemen. Het is alsof je net lekker in je warme bed ligt en denkt: “fuck, ik moet m’n tanden nog poetsen… keertje overslaan kan wel.”

Alleen die ene keer worden meerdere keren, en voor je het weet zit je 54 minuten bij de tandarts, om zo veel tandsteen te laten verwijderen dat je er een grindpad mee kan aanleggen.

Dat heb ik dus ook met drank. “Ah joh, vanavond kan wel. Gewoon niet te veel drinken en dan kan het geen kwaad.” Alleen er is niemand op de wereld die naar de kroeg gaat, één biertje drinkt en zegt: “nou mensjes, ik ga maar eens op huis aan.”

Bij mij begon het in mijn studenten tijd. De meeste studenten drinken veel. Alleen op een muziekopleiding is het bijna onderdeel van je curriculum. Een echte muzikant drinkt. Veel. Zo veel, dat ik soms uit de bank omhoog kwam, om me dan pas te realiseren dat ik een halve fles Jameson naar achter had gewerkt.

Bij mij is het een combinatie van ADHD en groot zijn. Door mijn ADHD ben ik impulsief en zijn mijn grenzen niet duidelijk. En doordat ik zo groot ben, kan ik nu eenmaal veel drinken, voordat ik merk dat het te veel is. En dan eindig je in een weiland. Met je blote leuter in je hand, om ermee als een helikopter te zwaaien naar een stel verbaast kijkende koeien.

Ik heb nu besloten om, als ware mijn proces, tot mijn expositie eind januari geen druppel meer te drinken. “Ook niet tijdens kerst?” Nee, ook niet tijdens Kerst. “En tijdens nieuwjaar?”. Nee ook niet tijdens nieuwjaar. “Dat ga je nooit volhouden joh…”

Bijzonder hoe het gebruik van alcohol zo genormaliseerd is. Niet dat ik er vies van ben, alleen het afwijzen van een goed gevuld glas met een Bordeauxrode vloeistof, komt je vaak op vreemde blikken te staan. Wellicht is het een idee om, zeker als het over giftige stoffen gaat, de keuze van een ander te respecteren?

Mocht ik volgend jaar met school mee mogen naar Zuid-Afrika, zal je mij daar niet snel meer op een dak zien. Al is het, omdat de daken daar niet gemaakt zijn voor grote jongens zoals ik.