Bij Onze Zuiderburen

Afgelopen weekend bevond ik mijzelf in Brussel. Op vrijdag struinen langs prachtige gebouwen, naar toffe musea en een aantal geweldige galerijen. Het is alsof Brussel alles heeft wat ik in Nederland soms mis. Inclusief de mensen zelf. Ik als Brabander voel me toch wat meer verbonden met onze zuiderburen, en zeker als ik in het zuidelijke deel van mijn provincie ben.

Op de zaterdag ging ik met Ikho naar Molenbeek voor een seminar van This Is Us Brussels en Wetopia.

En nu voel ik dat er aan de andere kant van het scherm een aantal vooroordelen naar boven komen over Molenbeek. Dit kunnen negatieve, maar ook zeker positieve zijn. Helaas zijn het vaak de negatieve die naar boven komen. Zeker als mensen aan Salah Abdeslam denken, en wat hij aanrichtte in Frankrijk.

Toen ik naar Brussel afreisde kreeg ik het advies om “in Molenbeek toch wel extra voorzichtig te zijn”. Het was er immers gevaarlijk en er kon zomaar eens wat gebeuren. Dit advies kreeg ik ook (nog veel meer) toen ik naar Kaapstad vloog. “Pas op, kijk uit, hou je handen op je zakken, geef gewoon je spullen als ze erom vragen, ze hebben niets te verliezen”.

Wat opvalt is dat deze adviezen vaak komen van mensen die aan twee eigenschappen voldoen. De eerste eigenschap is dat ze een Witte huidskleur hebben. De tweede eigenschap is dat ze nog nooit zelf op de plek zijn geweest waarover ze het zogenaamde advies geven.

Dus bij deze mijn advies. Van een Witte man. Die wel op plekken is geweest waar het “levensgevaarlijk” is.

Laten we eens ophouden met alles wat anders is te bestempelen als gevaarlijk. De polarisatie die daardoor ontstaat is niet alleen onnodig, maar ook nog eens gevaarlijker dat het gevaar waarvoor gewaarschuwd wordt.

In Molenbeek heb ik prachtige gesprekken gehad met mensen van allerlei culturen. Een Marokkaanse, een Congolese, een Egyptenaar, een Belg en een Zuid Afrikaanse. Ik heb op die zaterdag meer geleerd dan de laatste twee maanden school, puur omdat ik me niet liet leiden door angst en zogenaamde adviezen.

Dit weekend ga ik naar Breda, eens kijken of het daar ook zo gevaarlijk is.