De Snor

Het scherm van mijn telefoon licht op. Mijn ADHD-brein laat de mooie natuur die ik zie uit het raam van de bus voor wat het is, en focust zich op die paar centimeter aan licht in mijn rechterhand.

Een nieuwsbericht: “Johan Derksen vertelt over penetratie bewusteloze vrouw: ‘Een jeugdzonde’”

Huh. Wat. Wat heeft die snor nu weer gedaan? Een vrouw gepenetreerd met een kaars? Ik houd er soms bijzondere fantasieën op na, maar een dronken persoon verkrachten met een voorwerp komt niet in mijn brein voor. Volgens de beste man gebeuren er nu eenmaal dingen als je jong bent.

Dat is het slechtste excuus dat ik ooit heb gehoord. Er gebeuren dingen als je jong bent. Ja, dat klopt. Dingen als de baard in de keel krijgen, een erectie krijgen van een bikinimodel in een magazine van de Large. Of met je dronken kop er heilig in geloven dat je tegen een helling van 60 graden omhoog kan fietsen (dit heb ik echt geprobeerd). Maar iemand lichamelijk mishandelen hoort daar niet bij.

Wat ook vrij opmerkelijk is, is dat de heren die ook aan tafel zaten, er vooral heel erg hard bij zaten te lachen. “Dan heeft ze geluk gehad dat er geen honkbalknuppel lag”.

In plaats van elkaar aan te spreken op dit extreme gedrag, wordt erin meegegaan, en op die manier wordt de verkrachting geaccepteerd, weggelachen, en voelt het slachtoffer zich nog minder gehoord.

Over de mevrouw die dit is aangedaan horen we overigens niets. Niet ik nu per se wil weten wie de beste dame is, maar het oprakelen van dit verhaal, zal ook vast iets met haar doen.

Stel je voor, je wordt na een avondje zuipen ineens wakker met een Bolsius in je foef. Ik weet niet hoe jij je dan voelt, maar met mijn licht ontvlambare temperament, denk ik dat ik de heer Derksen finaal in elkaar gestompt zou hebben.

We kennen helaas allemaal wel een of meerdere dames die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. Van een opmerking over het uiterlijk tot daadwerkelijke verkrachting.

Maar zolang het beleid van programma’s als The Voice en Vandaag Inside wordt gevoerd door dezelfde mannen als de mannen die de grappen maken (witte, cisgender mannen die vinden dat het enige recht dat een vrouw heeft het aanrecht is), gaat er nooit wat veranderen.

Laten we daar eens beginnen. Ontsla Johan Derksen en zijn kornuiten. Stuur John de Mol met vervroegd pensioen. Laten we in de mediawereld hetzelfde doen, als wat ze in Scandinavië in de politiek doen: meer vrouwen, minder mannen. Geen kritische vragen, maar harde sancties. Verkrachting is nooit okay, en erom lachen is wellicht nog een stuk dommer.

Mijn telefoon trilt en licht weer op. Een pushmelding van mijn vriendin. Of ik in plaats van wodka, een paar stompkaarsen mee kan nemen. We gaan er een ruige koningsnacht van maken.